مدیریت منابع انسانی دیجیتال
این روزها مدیریت منابع انسانی در آستانه تحولی بزرگ قرار دارد که بازیگران اصلی آن، فناوری های دیجیتال هستند. فناوری هایی از جمله تحلیلگری داده و هوش مصنوعی، شبکه های اجتماعی، بلاکچین و واقعیت مجازی در حال بازآفرینی این حوزه هستند. از ترکیب منابع انسانی و تحول دیجیتال، مفهومی به نام مدیریت منابع انسانی دیجیتال به وجود آمده است.
برای درک بهتر مدیریت منابع انسانی دیجیتال، باید 6 تحولی که به همراه آورده و پیام آور آن است را به خوبی بشناسید. در ادامه می توانید در مورد این 6 مورد بیشتر بخوانید.
تحول کار و نیروی کار در عصر دیجیتال
در مدیریت منابع انسانی دیجیتال، مفهوم کار و نیروی کار بهشکل چشمگیری دستخوش تغییر شده است. از این تغییر می توان به تغییر روش های کاری مانند استفاده از لپ تاپ و اینترنت به جای روش های دستی اشاره کرد. روش های جدید امکان انجام بسیاری از وظایف تکراری و مکانیکی را توسط ماشینها فراهم کردهاند و نیروی انسانی به سمت کارهای خلاقانه و پیچیدهتر سوق داده شده است. این تحول باعث تغییر در نقشها و مهارتهای مورد نیاز نیروی کار شده و مشاغل جدیدی را در حوزههای دیجیتال و فناوری ایجاد کرده است.
از طرفی، هوش مصنوعی دو سوم مشاغل دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. البته باید بدانید که هوش مصنوعی جایگزین شما نمی شود، اما فردی که از هوش مصنوعی استفاده می کند، جایگزین شما خواهدشد. بنابراین، اصلی ترین چالش ما در مدیریت منابع انسانی دیجیتال این است که مشاغل موجود را با بهره گیری از فناوری های دیجیتال از جمله تحلیلگری داده و هوش مصنوعی، باز طراحی کنیم.
تحول محیط کار در عصر دیجیتال
محیطهای کار در عصر دیجیتال تغییرات عمیقی را تجربه کردهاند. اکنون بیشتر از هر زمان دیگری، سازمان ها و کارکنان این ایده را پذیرفته اند که کار لزوما با حضور و فعالیت در یک دفتر خاص تعریف نمی شود. امروزه با استفاده از فناوریهای دیجیتال، محیطهای کاری دیگر به مکان فیزیکی محدود نیستند و کار از راه دور و بهصورت ترکیبی به بخشی از فرهنگ سازمانی در مدیریت منابع انسانی دیجیتال تبدیل شده است.
ابزارهایی مانند پلتفرمهای ارتباطی، همکاری آنلاین و مدیریت پروژه، کارمندان را قادر میسازند تا از هر جایی به کار خود ادامه دهند. این تحولات محیط کار را انعطافپذیرتر و چابکتر کرده و به شرکتها کمک کرده تا در برابر تغییرات محیطی و بحرانها مانند پاندمیها مقاومتر باشند.
تحول تجربه کارکنان در عصر دیجیتال
تجربه کارکنان در مدیریت منابع انسانی دیجیتال با ابزارها و سیستمهای جدید بهبود یافته است، به طوری که فرآیندهای مدیریت منابع انسانی و ارتباطات با کارکنان بهسادگی انجام میشود. پلتفرمهای دیجیتال، ارتباطات شفافتر، ارزیابی عملکرد بهینهتر و دسترسی آسان به اطلاعات شغلی را برای کارکنان فراهم کردهاند.
با این رویکرد، شرکتها میتوانند تجربه کاری مثبتتری برای کارمندان خود ایجاد کنند و مشارکت و انگیزه آنها را افزایش دهند. تمرکز بر تجربه کارکنان دیجیتال به معنای بهبود مستمر و توجه به رفاه و رضایت آنها در فضای کار دیجیتال است.
تحول رهبری و مدیریت در عصر دیجیتال
زمانی که می خواهیم مدیریت منابع انسانی دیجیتال را پیاده سازی کنیم، باید رهبری و مدیریت را نیز با شیوه های جدیدتری انجام دهیم. مدیران دیگر فقط به مدیریت از نزدیک محدود نیستند؛ بلکه با استفاده از ابزارهای دیجیتال، مدیریت از راه دور و ارتباط مؤثر با تیمهای پراکنده را نیز به کار گرفتهاند.
این تحول نیاز به رهبران با مهارتهای دیجیتال و توانایی درک تغییرات فناوری دارد. علاوه بر این، رهبران دیجیتال باید بر توسعه خلاقیت، نوآوری و توانایی تطبیق سریع با تغییرات متمرکز باشند تا بتوانند سازمانهای خود را در مسیر رشد و پویایی قرار دهند.
تحول فرهنگ در عصر دیجیتال
این روزها با اطمینان می توان گفت که هیچ تحولی در سازمان ها به نتیجه نمی رسد، مگ آنکه فرهنگ سازمانی دچار تغییر شود. تحول مدیریت منابع انسانی دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست و برای موفقیت در این عرصه، نیازمند توسعه فرهنگ دیجیتال هستیم.
فرهنگ سازمانی در عصر دیجیتال به شکلی دگرگون شده که بیشتر بر شفافیت، انعطافپذیری و همکاری تأکید دارد. ارتباطات دیجیتال باعث شده تا فرهنگ سازمانی با سرعت بیشتری به کارکنان منتقل شود و ارزشها و اصول سازمان بهصورت مجازی و از راه دور تقویت گردد.
همچنین، فرهنگ دیجیتال به کارکنان این فرصت را میدهد تا در ایجاد و حفظ ارزشهای سازمان نقش فعالتری داشته باشند. این تغییرات موجب شدهاند تا شرکتها محیط کاری مشارکتیتری ایجاد کرده و به بهبود تعاملات میان کارکنان کمک کنند.
تحول مهارت در عصر دیجیتال
در دنیای دیجیتال، مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در شغلها تغییر کردهاند و کارکنان به طور پیوسته نیاز به یادگیری مهارتهای جدید دارند. مهارتهای دیجیتال، مهارت هایی هستند که برای دستیابی به بهترین عملکردمان در عصر دیجیتال به آن ها نیاز داریم. این مهارتها، عبارتند از : دانش کار با ابزارهای نرمافزاری، تحلیل دادهها و تسلط بر تکنولوژیهای جدید، که همگی جزو مهارتهای اصلی برای موفقیت در محیطهای کاری مدرن به شمار میآیند.
در واقع شما در مدیریت منابع انسانی دیجیتال، به افراد مسلط به این مهارتها نیاز دارید. سازمانها نیز با ارائه برنامههای آموزشی و توسعه فردی، تلاش میکنند تا کارکنان خود را بهروز نگه دارند و آمادگی لازم را برای مواجهه با تغییرات تکنولوژیکی فراهم کنند.
نتیجه گیری
مدیران کسب و کار، باید به این موضوع واقف باشند که با رویکرد سنتی در منابع انسانی، نمی توانند در دنیای پر چالش کسب و کارهای امروزی موفق شوند. اگر به دنبال افزایش رقابت پذیری خود هستید، به خاطر بسپارید که یکی از مهمترین زیرساخت ها برای موفقیت، آشنایی با مدیریت منابع انسانی دیجیتال و بهره گیری از فناوری های به روز در این حوزه است.
منبع: کتاب مدیریت منابع انسانی دیجیتال نوشته مهدی شامی زنجانی و محسنه اسدی
این کتاب را می توانید از موسسه کسب و کار ماد تهیه نمایید. برای تهیه کتاب می توانید با شماره 09170003188 تماس بگیرید یا به صورت حضوری به موسسه مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید