اهمیت شناسایی ارزش های کاری
وقتی افراد از ارزش های کاری سخن می گویند، معانی مختلفی به ذهن شان خطور می کند. برای مثال، منظور ما می تواند ارزش های خانوادگی، ملی و معنوی باشد. اما ارزش های ناشی از کار، به ویژه ارزش هایی که شما در قبال کاری که انجام می دهید به دست می آورید، به شما انگیزه می دهند تا بخش های غیرجذاب کارتان را انجام دهید.
در ادامه به چند نمونه از ارزش های کار، اهمیت شناسایی این ارزش ها و مراحل شناخت ارزش های کاری می پردازیم.
چند نمونه از ارزش های کاری
چند مورد از رایجترین و مهمترین ارزش های کاری عبارتند از:
مزایای مالی
این مزایا شامل امنیت و ثبات مالی می شود. مزایای مالی می تواند شامل پاداش از پیش تعیین شده، دسته خاصی از مزایا، استخدام در آینده و فرصت کسب درآمد باشد.
مزایای ناشی از ویژگی های شغل
تنوع و چالش فکری را در بر می گیرد.
مزایای ارتباطی
به حس وابستگی مربوط می شود، یعنی فرصت کار کردن در کنار افرادی که مورد علاقه و مورد احترام شما هستند. مورد احترام قرار گرفتن از سوی افراد مافوق نیز می تواند در این دسته قرار گیرد.
دورنمای شغلی
افراد و فرصت هایی را در دسترس شما قرار می دهد که شما برای ارتقای حرفه ای آینده در موقعیت بهتری قرار می دهد.
مزایای سبک زندگی
مانند تعادل میان زندگی شخصی و کاری که به شما اجازه می دهد سایر جنبه های مهم زندگی خود نظیر فعالیت های خانوادگی و تفریحی را نیز دنبال کنید.
چرا باید ارزش های کاری خود را شناسایی کنید؟
بیان ارزش ها منافع زیادی دارد. به عنوان مثال، احتمال یافتن کار رضایت بخش را افزایش می دهد. یافتن شغلی که از تمام جهات شما را راضی کند ممکن است کار سختی باشد، اما اگر مزایایی که در قبال کار فعلی تان دریافت می کنید راضی کننده نباشد، احتمالا در بلندمدت رضایت خود را از دست خواهید داد.
به علاوه، شناخت ارزش های کار موجب می شود که در یافتن فرصت های رشد، دقیق تر عمل کنید. درست همانطور که شما اگر ویژگی های اصلی یک رایانه که برایتان اهمیت دارد را پیش از خرید در نظر داشته باشید، می توانید خرید بهتری را انجام دهید، در صورتی که ارزش های اصلی کار را بدانید، بهتر می توانید در مورد یک فرصت شغلی قضاوت کنید.
در نهایت، شناخت ارزش های کاری و بیان ارزش ها، به شما کمک می کند که آن را با فرهنگ سازمان یا بخش خود تطبیق دهید.
مراحل شناخت ارزش های کاری
شناخت ارزش های کاری شامل مراحل ذیل می باشد:
- مزایای کاری که به فکرتان می رسد بر روی دسته کارتی بنویسید. هر مزیت روی یک کارت.
- بر روی هر کارت بنویسید آن مزیت برای شما چه معنایی دارد. برای مثال، ایده تعادل میان زندگی شخصی و کاری می تواند به این معنا باشد که تمایل ندارید بیشتر از 40 ساعت در هفته کار کنید.
- کارت ها را بر روی یک میز پخش کنید.
- به ترتیب قرار دادن کارت ها روی میز دقت کنید. نگران این نباشید که نمی توانید برای یکی از دو مزیتی که اهمیت یکسانی دارند، اولویت قائل شوید. تنها سعی کنید که از آنچه در این مرحله انجام می دهید، درک کلی به دست آورید.
- دسته کارت ها را برای یک یا دو هفته کنار بگذارید.
- هنگام بررسی فرصت های ارتقای جدید، سه یا چهار ارزش برتر خود را دوباره اولویت بندی کنید. آیا واقعا این چند مورد، مهمترین ارزش های مورد انتظار شما هستند؟
بسیاری از افراد هنگام تعیین ارزش های کاری، دچار این اشتباه می شوند که فکر می کنند باید ارزش هایی را ذکر کنند که برای دیگران نفع دارد و از ارزشهایی که منافع خود شخص را در بر می گیرد چشم پوشی می کنند. در بیان ارزش های خود، کاملا صادق باشید. ارزش گذاری صادقانه موجب خواهد شد که ارزیابی بهتری نسبت به فرصت های شغلی انجام دهید.
راهبردهایی برای شناخت ارزش های کار
شناخت ارزشهای کاری برای افراد در مسیر شغلی، به خصوص در تصمیمگیریهای حرفهای و انتخاب محیط کاری مناسب، نقش بسیار مهمی دارد. بررسی تجارب شغلی قبلی یکی از مهمترین راهبردها برای این شناخت است. هر تجربه کاری فرصتی برای تحلیل نکات مثبت و منفی محیط کار، نقشهای ایفا شده و ویژگیهای شخصی که به رضایت یا عدم رضایت منجر شدهاند، فراهم میکند. بهعنوان مثال، فرد ممکن است دریابد که در محیطهای کاری انعطافپذیرتر و با فرهنگ سازمانی حمایتی، کارایی و انگیزه بیشتری دارد.
از طرف دیگر، توجه به مصاحبههای شغلی پیش از استخدام نیز یک فرصت عالی برای شناخت ارزشهای کاری است. این مصاحبهها نه تنها فرصتی برای معرفی خود به کارفرما هستند، بلکه میتوانند به عنوان ابزاری برای ارزیابی ارزشهای کاری سازمان مورد نظر مورد استفاده قرار گیرند. با پرسیدن سوالاتی در مورد فرهنگ سازمان، روشهای مدیریتی، سیستم پاداش و جبران خدمات، و حتی سبک کار تیمی، فرد میتواند بهتر درک کند که آیا محیط کاری مورد نظر با ارزشهای شخصی او همخوانی دارد یا خیر. این تحلیلها به افراد کمک میکنند تا انتخابهای شغلی آگاهانهتری داشته باشند و در مسیری که با ارزشهایشان همراستاست، قدم بردارند.
نتیجه گیری
هر چند که علایق اصلی در شکل دهی به حرفه تان نقش اساسی ایفا می کند، اما ارزش های کاری نیز اهمیت دارند. با آگاهی از ارزش های خود، می توانید فرهنگ سازمانی یا فرصت شغلی را انتخاب کنید که با ارزش های شما همخوانی بیشتری داشته باشد.
منبع: کتاب مسیر شغلی از سری کتاب های پکیج همراه مدیران ( این کتاب را می توانید از موسسه ماد تهیه نمایید)
دیدگاهتان را بنویسید